Praatpaal

Een instructeur is niet alleen maar een instructeur die kinderen leert paardrijden. Een instructeur is ook een praatpaal. Tenminste, degenen die goed kunnen luisteren natuurlijk. Sommige kinderen vertellen namelijk graag. En regelmatig op de meest ongelukkige momenten. Tijdens het opstijgen bijvoorbeeld: ‘Mijn ouders gaan scheiden’…hopsakee, daar zweeft de inhoud van het hoofd van het meisje zomaar tussen instructeur en kind.

‘Of je daar iets mee moet?’ is mij wel eens gevraagd. Tja, ik geloof niet dat daar een pasklaar antwoord voor is. Voor sommige instructeurs is het een volmondig ja, daar moet je wat mee. Terwijl anderen het dropshot van de jonge ruiter even laten liggen en misschien later de bal alsnog oppakken. Een signaal is het trouwens wel en het is wel handig als die word opgemerkt door de instructeur.

Het praatpaal effect is gebaseerd op de vele mogelijkheden om in een veilige situatie iets te vertellen. Gek genoeg ontstaat die veiligheid door het ontbreken van oogcontact. Samen poetsen, opzadelen of uitstappen, de instructeur is vaak naast de ruiter in plaats van face to face. Dat vinden kinderen prettig. Net zoals tijdens het douchen en autorijden. Ook situaties dat er graag wordt gepraat.

Dat veilige gevoel ontwikkelt zich ook omdat instructeur en kind zich in een bijzondere situatie begeven. Paardrijden kan namelijk best eng zijn en als het de instructeur lukt om kinderen spannende dingen te laten ondernemen, staat de deur al op een kier. En als het goed voelt, hebben sommige kinderen de behoefte om te delen. Sommige heel veel en sommige heel weinig of zelfs niets. Het is aan de instructeur dit op te merken en een keus te maken of je er iets mee wilt. Laten gaan of juist begrenzen, het kan allebei van belang zijn.

Dat paardrijden dit als bijvangst heeft is boffen voor kinderen. Want als ze de juiste instructeur treffen, leren ze niet alleen paardrijden maar kunnen ook het hart luchten. En dat is in de meeste gevallen heel gezond. Te veel gedoe van binnen zorgt voor verstoppingen. Wat dat betreft verschillen paarden en kinderen niet zoveel van elkaar 😊

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.